Vinkkejä vetäytymistilojen vertailuun

Äänieristetyt vetäytymistilat luovat hälyisän ympäristön keskelle rauhalliset puitteet keskittymiselle ja tehokkaalle työnteolle.

Avoimiin tiloihin kaivataan vetäytymistiloja ennen kaikkea parantamaan keskittymisrauhaa. Puhelinkoppi, etätapaamistila, neuvotteluhuone, itsenäiseen työntekoon suunnattu työhuone ja lepotila vastaavat kaikki erilaisiin tarpeisiin.

Vetäytymistiloja löytyy markkinoilta useilta eri valmistajilta. Vaihtoehtojen vertailuun kannattaa perehtyä rauhassa ennen ostopäätöstä, sillä käyttökokemus ja tilan ominaisuudet määrittävät sen, kuinka hyvin tila soveltuu sille suunniteltuun käyttötarkoitukseen.

Kokosimme yhteen asioita, jotka kannattaa huomioda vetäytymistilaa valittaessa.

  1. Millaiseen tilaan ja tarpeeseen vetäytymistila hankitaan?
  2. Mitä ominaisuuksia vetäytymistilassa tulee olla?
  3. Minkälaista tilan käyttäminen ja siellä oleminen on?
  4. Onko vetäytymistila pitkäikäinen ja turvallinen käyttää?
Vetäytymistilahankinnan tausta

1. MILLAISEEN TILAAN JA TARPEESEEN VETÄYTYMISTILA HANKITAAN?

Laadukkaasta vetäytymistilasta on moneksi: toimistojen lisäksi tilaa voidaan hyödyntää esimerkiksi sairaaloissa, kouluissa ja muissa julkisissa tiloissa puhelutilana, keskusteluhuoneena ja rauhoittumiseen suunnattuna tilana.

VETÄYTYMISTILOJEN KOKO, MÄÄRÄ JA SIJOITTELU

Tärkein vaihe vetäytymistilan valinnassa on tilan käyttötarkoituksen selkeä määrittely. Työympäristöön liittyviä haasteita kannattaa tiedustella suoraan tilan käyttäjiltä, jotta valittu vetäytymistila varmasti vastaa heidän tarpeisiinsa ja siten auttaa parantamaan työssä onnistumisen edellytyksiä.

Vetäytymistilojen tyypillisin käyttötarkoitus on vastata akuutteihin ja yksilöllisiin tarpeisiin: lisätä yksityisyyttä, parantaa keskittymisrauhaa tai tarjota ympäristö sellaiseen työntekoon, jota työympäristö ei ilman vetäytymistilaa optimaalisesti tue. Yksi vetäytymistila riittää tämän vuoksi vain harvoin palvelemaan suuren käyttäjäjoukon tarvetta.

Sama vetäytymistila voi kuitenkin vastata hyvinkin erilaisiin tarpeisiin, jos sen koko mahdollistaa yksilötyön lisäksi myös esimerkiksi parityöt, etätapaamiset tai kokoukset. Myös tilan asemointia työympäristöön kannattaa miettiä ennen hankintaa. Esimerkiksi vetäytymistilan lasiseinien sijainnit ja oven kätisyys voidaan parhaassa tapauksessa optimoida sijaintiin sopiviksi. Nämä asiat huomioimalla tila tuodaan mahdollisimman helposti käytettäväksi ja osaksi työympäristöä parhaiten sulautuvaksi.

MODULE-VETÄYTYMISTILAT ERILAISIIN TARPEISIIN

Module-valikoimasta löydät vetäytymistilat tehokkaaseen työntekoon, yhteistyön tekemiseen ja etätapaamisiin sekä keskittymiseen. Kolmen eri koon valikoima joustaa erilaisiin tarpeisiin – lisäksi Module Team -vetäytymistilaa voidaan tarvittaessa kasvattaa jopa yli neljän hengen neuvotteluhuoneen kokoiseksi.

Kokovaihtoehtojen lisäksi voit Module-tilat ovat räätälöitävissä kuhunkin ympäristöön sopivaksi. Lasiseinien paikkaa ja oven kätisyyttä voidaan vaihtaa.

Module-tilojen ajaton, skandinaavinen muotoilu sopii monenlaiseen ympäristöön ja kestää katseita ja käyttöä.

SOLO

DUO

TEAM

Ominaisuudet

2. MITÄ OMINAISUUKSIA VETÄYTYMISTILASSA TULEE OLLA?

ÄÄNIERISTYS

Riittävä äänieristys on yksi tärkeimmistä vetäytymistilan ominaisuuksista. Huonosti äänieristetty tila ei tarjoa käyttäjälle yksityisyyttä ja rauhaa.

Vetäytymistilan tulee sulkea keskustelujen äänet tilan sisälle tai sen ulkopuolelle, käyttötarkoituksesta riippuen. Hyvin äänieristettyä vetäytymistilaa voidaan joustavasti hyödyntää erilaisiin tarkoituksiin – esimerkiksi sekä keskittymistilana että neuvotteluhuoneena. Äänieristyksen tulee siksi olla riittävän korkealaatuinen molempiin suuntiin.

Äänieristyksen lisäksi tilan akustiikkaan kannattaa kiinnittää huomiota ennen ostopäätöstä. Erityisesti puhelu- tai neuvotteluhuoneena käytettävän vetäytymistilan tulee olla optimaalinen etäneuvottelujen pitämiseen, ja akustiikaltaan riittävän pehmeä. Jos vetäytymistilan lähellä istuva työntekijä häiriintyy puhelinkopista kantautuviin ääniin, ei tila silloin sovellu suunniteltuun käyttötarkoitukseen.

AKUSTIIKALTAAN ERINOMAINEN MODULE-TILA

Module-vetäytymistilat on suunniteltu toimivan akustiikan ja tehokkaan äänieristyksen ehdoilla. Vinot seinäpinnat mahdollistavat akustisesti miellyttävän työympäristön, jossa ääni kulkee pehmeästi.

Module-tilat vaimentavat tehokkaasti toimiston taustamelun ja niiden äänieristys on markkinoiden parhaimmistoa. Luonnolliset materiaalit ja lasipinnat luovat vetäytymistiloihin korkealaatuisen äänieristyksen, joka sulkee ympäröivän alueen äänet ulos vetäytymistilasta mahdollistaen herpaantumattoman keskittymisen.

MUUNNELTAVUUS

Moderni toimistoympäristö kehittyy jatkuvasti käyttäjiensä mukana. Muuntojoustavuus mahdollistaa nopeat muutokset toimitilassa, kun toiminnan ja tilan käyttäjien tarpeet muuttuvat.

Parhaimmillaan vetäytymistila palvelee tilan käyttäjiä myös ympäristön ja tarpeiden muuttuessa. Mieti siis etukäteen, minkä kokoinen ja millaisilla ominaisuuksilla varustettu tila palvelee tarpeita todennäköisesti myös muutaman vuoden kuluttua? Voidaanko vetäytymistilaa tarpeen tullen siirtää toimitilassa eri paikkaan?

Vetäytymistilaa siirrettäessä on tärkeää huomioida, että tilan ympärillä on myös uudessa sijainnissa riittävästi tilaa ja kulku tilaan on sulavaa.

Muunneltavassa vetäytymistilassa kalustus on vaihdettavissa. Vaihtamalla esimerkiksi perinteinen pöytäryhmä nojatuoleihin, tilan tunnelmaa voidaan helposti muuttaa. Kalustus on myös näppärä tapa ohjata tilan käyttäjiä: nojatuoliryhmä kannustaa käyttämään tilaa keskusteluhuoneena enemmän kuin yksilötyöskentelyn tilana.

Vetäytymistila on erityisen pitkäikäinen silloin, kun tila muuntuu myös kokonsa puolesta tulevaisuuden tarpeiden mukaan.

MUUNNELTAVA MODULE-TILA

Module-tilat ovat helposti sijoiteltavissa uudelleen: vetäytymistilaa voidaan siirtää pumppukärryllä kätevästi paikasta toiseen. Module-tila voidaan tarvittaessa myös purkaa ja koota uudelleen esimerkiksi muuton yhteydessä.

Tulevaisuuden tarpeet voidaan huomioida Module-tilan kokovalinnalla: saatavilla on kolme eri kokovaihtoehtoa erilaisiin tarpeisiin. Lisäksi neljän hengen Module Team -tilaan voidaan tarvittaessa yhdistää Module Duoja, jolloin vetäytymistilaan mahtuu mainiosti yli neljä henkeä kerralla palaveeraamaan.

SÄHKÖT, LIITÄNNÄT JA YHTEYDET

Sähkö- ja USB-pistokkeiden tai verkkoyhteyksien tärkeyteen kiinnittää usein huomiota vasta silloin, kun ne eivät toimi tai niitä ei ole. Yleisimmin vetäytymistilaan mennään keskustelemaan kasvotusten, videoyhteydellä tai puhelimella, tai hakemaan keskittymisrauhaa työntekoon. Käyttötarkoituksesta riippumatta vetäytymistilasta tulee löytyä riittävästi liitäntöjä ja sähköpistokkeita työvälineiden akkujen lataamista varten.

Yhteyksien toimivuus tekee tilasta tarkoituksenmukaisen ja on äärimmäisen tärkeä edellytys työskentelylle vetäytymistilassa. Tila ei saa olla eristetty siten, että puhelimen kuuluvuus tai nettiyhteys häiriintyvät.

Huomioi tilan valinnassa myös energiatehokkuus: edullisin ja ympäristöystävällisin vaihtoehto on valita vetäytymistila, joka kuluttaa sähköä vain silloin, kun tila on käytössä.

TOIMINNALLINEN MODULE-TILA

Module-tilat ovat kohtaamisiin ja keskittymiseen suunniteltuja vetäytymistiloja, joista löydät tilan kokoon mitoitetun määrän sähköpistokkeita ja USB-portteja. Vetäytymistilat on suunniteltu tukemaan työntekoa: tehokkaasta äänieristyksestä huolimatta kuuluvuus ja verkkoyhteydet tiloissa toimivat yhtä hyvin kuin Module-tilan ulkopuolellakin. Kaikki liitännät voidaan tarvittaessa myös vaihtaa, mikä kasvattaa vetäytymistilan käyttöikää entisestään.
 
Module-malliston kaikki tilat ovat energiatehokkaita, eikä sähköä kulu turhaan valaistukseen tai ilmanvaihtoon tilan ollessa tyhjänä.

Käyttökokemus

3. MINKÄLAISTA TILAN KÄYTTÄMINEN JA SIELLÄ OLEMINEN ON?

KÄYTTÖKOKEMUS

Kun ovi ei kolahda häiriten, ilma säilyy raikkaana pitkänkin puhelun läpi, akustiikka on kunnossa eikä valaistus heijasta tietokoneen näyttöä, vetäytymistilaa on miellyttävää ja mutkatonta käyttää. Toimiva tila on pienten yksityiskohtien kokonaisuus, joista arkinen käyttökokemus muodostuu.

Vetäytymistila on tärkeä kalustaa vastaamaan käyttötarvetta – neuvotteluhuone on kalustukseltaan hyvin erilainen kuin yksilötyöhön suunnattu työtila. Täysin umpinaiset seinät ovat harvoin hyvä ratkaisu, sillä tilan avaruus, helppokäyttöisyys ja käyttömukavuus kärsivät umpinaisista seinistä.

ILMANVAIHTO JA VALAISTUS

Työympäristön ilmanvaihto vaikuttaa vireystilaan ja keskittymiskykyyn merkittävästi. Tehokkaassa käytössä olevissa, pienikokoisissa vetäytymistiloissa tehokas ilmanvaihto pääsee päivittäin testiin. Raikkaassa tilassa ajatus juoksee vikkelämmin ja vireystaso pysyy yllä vaivattomasti.

Vetäytymistilan valaistukseen kannattaa myös kiinnittää huomiota. Jos tilassa tehdään usein töitä näyttöpäätteiden ääressä, valot eivät saa heijastua näytöille häiritsevästi. Keskustelua ja videopuheluita varten valaistuksen tulee kuitenkin olla riittävän kirkas. Hyvin suunniteltu ja suunnattu vetäytymistilan valaistus mahdollistaa tilan monipuolisen käytön.

MODULE-TILAT ON SUUNNITELTU TEHOKKAASEEN TYÖNTEKOON

Module-tilojen tehokas ilmanvaihto mahdollistaa pitkätkin palaverit vetäytymistilassa ilmanlaadun ja vireystilan laskematta. Tilojen ilmanvaihtojärjestelmä ja valaistus käynnistyvät liiketunnistimella vetäytymistilan ollessa käytössä. Ilmanvaihtojärjestelmä on hiljainen, eikä siten häiritse työntekoa tilan sisällä tai sen ulkopuolella.

Katosta tuleva epäsuora LED-valaistus ei häikäise tai aiheuta heijastuksia, ja mahdollistaa siten tehokkaan työnteon kaikissa eri kokoisissa vetäytymistiloissa. Vetäytymistilojen valaistuksen värilämpötila on 4 200 K.

Module-tilat ovat kalustettavissa lukemattomia erilaisia käyttötarkoituksia vastaaviksi.

Kestävyys ja turvallisuus

4. ONKO VETÄYTYMISTILA PITKÄIKÄINEN JA TURVALLINEN KÄYTTÄÄ?

LAATU JA TAKUU

Laadukas vetäytymistila kestää siirtelyä paikasta toiseen.

Muuntuvassa työympäristössä vetäytymistilan paikkaa voi olla tarpeen toisinaan vaihtaa. Jos vetäytymistila on purettavissa ja kasattavissa monia kertoja uudelleen käyttöominaisuuksien kärsimättä, tilaa voidaan helposti siirtää myös kerroksesta tai rakennuksesta toiseen.

Laadukas vetäytymistila on myös turvallinen käyttää. Huomiota kannattaa myös kiinnittää esimerkiksi pintojen puhdistettavuuteen.

Huollettavissa oleva vetäytymistila on pitkäikäinen. Säännöllisen ylläpidon lisäksi on järkevää varmistaa esimerkiksi ovatko tilan sähköpistokkeet, liitännät ja muut kuluvat osat vaihdettavissa. Pitkäikäinen ja huollettavissa oleva tila on kestävä valinta myös ympäristönäkökulmasta. Lisäksi materiaalien mahdollinen uudelleenkäytettävyys ja kierrätys voidaan huomioida jo ostovaiheessa. Aikaa kestävä tyyli varmistaa, että vetäytymistila sulautuu ympäröivään tilaan ja mukautuu työympäristön muutoksiin.

KORKEALAATUINEN MODULE-TILA

Module-tilat ovat korkealaatuisista materiaaleista valmistettuja, suomalaisia laatutuotteita, jotka valmistetaan Muotolevyn tehtaalla Nummelassa. Kaikki Module-tiloissa käytettävät puumateriaalit ovat PEFC- tai FSC-sertifioituja, ja valmistuksessa käytetyt materiaalit ovat kierrätettävissä.

Vetäytymistilojen huoltaminen ja yleinen puhtaanapito auttavat säilyttämään Modulen korkealaatuisen käyttökokemuksen vuosien ajan. Module-vetäytymistilojen kuluvilla osilla, kuten LED-valoilla, sähköpistokkeilla ja -osilla, sekä saranoilla ja lukoilla on kahden vuoden takuu.

Lataa maksuton hyvän työympäristön käsikirja: Vetäytymistilojen sijoitteluopas

Vetäytymistilojen avulla nopeatkin tilamuutokset onnistuvat vaivattomasti ja edullisesti, ja toimistoa on helppo kehittää jatkuvasti.

Kokosimme oppaaseen tarvitsemasi tiedot vetäytymistilojen valinnasta ja sijoittelusta. Lataa opas!

Evästeasetukset

Välttämättömät evästeet

Nämä evästeet ovat välttämättömiä sivujemme teknisen toiminnan kannalta, eikä niitä voi kytkeä pois päältä. Toiminnalliset evästeet ovat keskeisiä esimerkiksi sivujemme selaamisen ja sivujemme ominaisuuksien käyttämisen kannalta.

Analytiikka

Nämä evästeet keräävät ainoastaan anonyymia tietoa siitä, kuinka sivujamme käytetään. Analytiikkaevästeiden avulla pystymme mittaamaan ja analysoimaan sivujemme toimintaa. Käytämme näitä evästeitä esimerkiksi tietääksemme, mikä sivujemme sisällöistä on suosittua sekä varmistaaksemme, että kävijät löytävät heille merkitykselliset sisällöt. Kaikki kerätyt tiedot ovat tilastollista aineistoa, eikä niistä voi tunnistaa henkilöitä. Voit kuitenkin halutessasi poistaa näiden evästeiden käytön milloin tahansa.

Kohdistus- ja mainosevästeet

Voimme käyttää näitä evästeitä esimerkiksi sinulle kohdennetun mainonnan täsmällisyyden ja kiinnostavuuden parantamiseen. Evästeitä voidaan käyttää myös sivujemme sisällön tekemiseksi sinua kiinnostavammaksi. Tietojen kerääminen perustuu selaimesi tai laitteesi yksilölliseen tunnistamiseen. Voit halutessasi poistaa näiden evästeiden käytön milloin tahansa.